Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Rooibos – poznaj działanie, smak herbaty z czerwonokrzewu z RPA 0

Rooibos – poznaj działanie herbaty prosto z czerwonokrzewu

 

Mieszkańcy południowej Afryki delektują się wyjątkowymi naparami z liści aspalatu pospolitego. Roślina ta powszechnie jest znana jako rooibos. Jest to czerwonokrzew uprawiany w jednej prowincji Republiki Południowej Afryki. Ten rodzaj herbaty zyskał tak dużą popularność, dzięki pięknej rubinowej barwie i wyjątkowym właściwościom leczniczym.

 

Łodygi rośliny, z której powstaje herbata rooibos są ciemnoczerwone. Igiełkowate liście poddawane są procesowi fermentacji i suszenia. Ten rodzaje herbaty jest bardzo popularny nie tylko w Afryce, ale także w Europie. Krzewy tej herbaty występują przede wszystkim w górach Cederberg, w Republice Południowej Afryki. Jest to pasmo górskie oraz rezerwat przyrody znajdujący się około 300 km od Kapsztadu.

 

Jakie właściwości ma herbata rooibos?

Herbata rooibos zyskała popularność głównie ze względu na właściwości pozwalające na zwalczanie problemów z układem pokarmowym. Zawiera związki polifenolowe, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Lekarze z RPA podają tę herbatę niemowlakom, u których występuje kolka.

 

W herbacie rooibos można znaleźć także dużą ilość przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki tlenowe, które przyczyniają się do starzenia organizmu. Są również powodem powstania wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca.

 

Ponadto, herbaty świata do których zaliczana jest herbata rooibos, na szeroką skale wykorzystywana jest także w dermatologii oraz kosmetyce. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Preparaty, w których składzie znajduje się ten rodzaj herbaty stosowane są do leczenia trądziku, egzemy oraz poparzeń słonecznych. Radzą sobie również skutecznie z łuszczycą i nawracającą opryszczką.

 

Warto także dodać, że herbata rooibos pozytywnie wpływa na drogi oddechowe. Szczególnie metoda leczenia tym naparem jest wykorzystywana w medycynie ludowej. Leczy się z jej pomocą astmę oraz zapalenie oskrzeli. Okazuje się, że wspomaga ona rozszerzanie oskrzeli oraz wspomaga wykrztuszanie. Pozwala to na pozbywanie się dolegliwości związanych z układem oddechowym.

 

Kiedy jest najlepsza pora na picie czerwonej herbaty?

W składzie herbaty Rooibos nie ma kofeiny. W związku z tym nie ma właściwości pobudzających. Wręcz przeciwnie. Wspomaga zasypianie. Warto pić ją tuż przed zaśnięciem, zamiast herbaty czarnej. Napój ten mogą pić kobiety w ciąży oraz dzieci. Nie ma również przeciwwskazań, aby była spożywana przez kobiety karmiące piersią. W ofercie Ronnefeldt, ten rodzaj herbaty dostępny jest w saszetkach lub w liściach. Rekomendujemy to drugie rozwiązanie.

 

Parzenie herbaty rooibos

W herbacie rooibos nie odczujesz charakterystycznej goryczki. Ta najlepsza herbata ma bardzo delikatny smak. Można wyczuć słodkie nutki. Nie trzeba więc jej słodzić. Ten rodzaj herbaty parzy się podobnie, jak inne. Należy zalać ją wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na około 3-4 minuty. Gdy herbata zostanie wypita, a fusy zostaną na dnie szklanki, można je ponownie zalać wodą, ponieważ ten rodzaj Ronnefeldt tea smakuje wtedy równie dobrze, jak za pierwszym razem.

 

Herbata mrożona

Okazuje się, że z herbaty rooibos można także przygotować herbatę mrożoną. Wystarczy trzy łyżki suszu zalać litrem wrzątku i zaparzyć. Następnie tak przygotowany napój należy przecedzić. Należy go wystudzić. Następnie trzeba dodać do naparu łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać. Po kilku godzinach przechowywania w lodówce, mrożona herbata będzie gotowa do picia.

 

Jak można podać herbatę rooibos?

Każdy sklep internetowy z herbatą sugeruje, aby podawać herbatę Rooibos z mlekiem oraz cukrem. Dzięki temu można uwydatnić niesamowity aromat, jaki ona posiada. Ponadto, można do niej dodawać także soki owocowe.

 

Herbat rooibos bez tajemnic

Istnieje wiele gatunków herbat. Jeżeli jednak zależy Ci na tym, aby pić herbatę bez charakterystycznej goryczki, to właśnie herbata rooibos jest najlepszym wyborem. Oferuje ją każdy sklep z herbatami wysokiej jakości. W związku z tym, nie będzie żadnych problemów z jej zdobyciem.

Poznaj japońską zieloną herbatę 0

Japońska zielona herbata

 

Poznaj japońską zieloną herbatę

 

Japończycy słyną z produkcji zielonej herbaty. Jest to ich specjalność narodowa. Piją ten napój praktycznie o każdej porze dnia. Oczywiście, nie dysponują jednym rodzajem zielonej herbaty. Mają różne odmiany o charakterystycznych właściwościach. Warto zapoznać się z ofertą japońskiej zielonej herbaty, która pod wieloma względami jest tak wyjątkowa.

 

Liście, z której powstaje herbata zielona w Japonii pochodzą z jednego krzewu – Camellia sinensis. Nie oznacza to jednak, że na japońskim rynku można spotkać jedynie jeden gatunek tej herbaty. Kto tak myśli, jest w błędzie. Dostępnych jest wiele odmian herbaty. Występuje ona pod różnymi nazwami. Różnią się one wyglądem oraz smakiem. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób liście zostały przetworzone.

 

Przegląd wybranych gatunków zielonej herbaty

  • Tencha

Jest to herbata uprawiana w zacienieniu sięgającym 90%. Znajduje się w takim położeniu przez 14-28 dni. Jej liście nie są zwijane. Po lekkim parzeniu gorącą parą wodną są powoli i długo pieczone w specjalnych piecach.

 

  • Matcha

Jest to herbata o intensywnym, zielonym zabarwieniu. Nie nadaje się ona do zwykłego zaparzania, ponieważ ma pylistą konsystencję. Pije się ją tylko podczas ceremonii herbacianej.

 

  • Sencha

Jest to najpopularniejsza japońska herbata, którą można nabyć w różnych jakościach. Najwyższej jakości jest kabusecha, a przeciętnej bancha. Uzyskuje się z niej charakterystyczny, złoty napar. Ten rodzaje herbaty jest bogaty w witaminę C.

 

Piąty podstawowy smak – umami

Opisując japońską herbatę, nie sposób nie wspomnieć o umami. Jest to piąty podstawowy smak, który został odkryty przez japońskich naukowców w 1908 roku. Jest to smak kwasu glutaminowego. Znajduje się w dojrzałych pomidorach o sosie sojowym. Jest to bardzo ceniony w Japonii smak, dlatego smakosze herbaty z wielką przyjemnością wybierają te gatunki, w których występuje duże stężenie kwasu glutaminowego. Smak ten można odczuć jedynie wtedy, gdy nabędziesz wysokiej jakości herbaty zielone.

 

Plantacje zielonej herbaty w Japonii

Plantacje zielonej herbaty w Japonii są umiejscowione w dość nietypowy sposób. Herbata jest tu uprawiana u stóp gór, a nie tak jak wszędzie indziej, na bardzo dużych wysokościach. Być może właśnie dlatego najlepsza herbata pochodzi właśnie z Japonii. Na smak herbaty wpływa także wulkaniczne podłoże. Najlepsze gatunki herbaty są zbierane ręcznie. Natomiast pozostałe w sposób mechaniczny. Zbiory odbywają się 4 razy w roku:

  • na przełomie kwietnia i maja,
  • na przełomie czerwca i lipca,
  • pod koniec sierpnia,
  • na przełomie września i października.

 

Sposoby parzenia zielonej herbaty

Pamiętaj, że aby wydobyć wyjątkowy smak herbaty świata, konieczne jest zastosowanie do jej zaparzenia wysokiej jakości wody. Najlepsza będzie do tego woda przefiltrowana, o niskim pH. Uda się dzięki temu wydobyć wyjątkowy smak herbaty. Istotne jest, aby zaparzać herbatę przy wykorzystaniu wody o odpowiedniej temperaturze. Nigdy japońska zielona herbata nie powinna być zaparzana wodą w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza. Warto zapamiętać zasadę, że im wyższej jakości herbatę Ronnefeldt masz w swoim posiadaniu, do jej zaparzenia należy użyć wody o niższej temperaturze. Tym samym wydłuża się również czas jej zaparzania.

 

Trzeba pamiętać, że zielona herbata parzona po raz pierwszy jest najgorsza. Dawniej napar wylewano. Głównie dlatego, że produkcja herbaty wcześniej nie była tak staranna, Zawierały one bardzo dużo pyłu i zanieczyszczeń. Pierwsze zaparzenie traktowano jako formę przepłukania liści. Współcześnie można z tego zrezygnować, ponieważ zielona herbata sklep jest produkowana przy użyciu nowoczesnych metod. W związku z tym, nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Nawet pierwszy napar można spokojnie pić.

 

Japońska zielona herbata bez tajemnic

Zanim rozpoczniesz swoją przygodę z zieloną herbatą prosto z Japonii, warto zgłębić podstawowe informacje na jej temat. Warto poznać jej odmiany, a także sposoby parzenia. Dzięki temu będzie się świadomym smakoszem tego wyjątkowego naparu, który jest czczony w Japonii.

Właściwości odchudzające czerwonej herbaty. Poznaj jej możliwości 0

Właściwości odchudzające czerwonej herbaty. Poznaj jej możliwości

 

Czerwona herbata jest prawdziwym pogromcą tłuszczu. Każda osoba, która chce pozbyć się zbędnych kilogramów powinna o niej pamiętać. Dzięki lekkiej fermentacji, jakiej poddawane są jej liście, zyskuje piękny, czerwony kolor. Herbatę pije się z wielką przyjemnością, nie tylko ze względu na jej właściwości odchudzające, ale także wyjątkowe walory smakowe.

 

Gatunki czerwonej herbaty

Jaka jest najlepsza herbata? Oczywiście czerwona. Głównie dlatego, że jest najbardziej aromatyczna spośród wszystkich rodzajów. Ma charakterystyczny korzenny smak oraz specyficzny zapach. Z tego względu, nie każdemu przypadnie do gustu.

 

Wszystkie gatunki herbat czerwonych są półfermentowane. Produkowane są przede wszystkim w południowo-wschodnich Chinach oraz na Tajwanie. Można wyróżnić następujące jej odmiany:

  • Puszong – proces fermentacji jest bardzo krótki,
  • Pu-erh – skutecznie radzi sobie z walką z nadmierną ilością kilogramów. Po procesie fermentacji, dojrzewa w odpowiednio przygotowanych warunkach,
  • Oolong – w jej składzie jest duża zawartość taniny i katechiny. Zawiera niewielką iloś

 

Jaka jest najlepsza czerwona herbata?

Wybieraj tylko liściaste herbaty. To one mają najwięcej właściwości. Jeżeli chodzi o markę, to przoduje ronnefeldt. Dostarcza najlepsze herbaty, które charakteryzują się znakomitymi właściwościami oraz idealnym smakiem. Nie ma obecnie lepszej herbaty na rynku, jak ronnefeldt tea.

 

Czerwona herbata na odchudzanie

Naukowcy uważają, że herbata czerwona może stanowić idealne wsparcie dla osób, które odchudzają się. Kilka lat temu dowiedziono, że spora grupa osób pijących regularnie czerwoną herbatę w przeciągu pierwszego miesiąca zmniejszyła masę swojego ciała. Najważniejsze jest jednak to, że osoby te nie zmieniały nic w swojej dotychczasowej diecie. Po prostu piły herbatę. Zasługi przypisuje się zawartym w czerwonej herbacie związkom, które aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych. Dochodzi także do pobudzenia perystaltyki jelit oraz do hamowania biosyntezy tłuszczów. Czerwona herbata skuteczne zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w komórkach naszego ciała.

 

Czerwona herbata ratunkiem na przejedzenie

Pijąc czerwoną herbatę, możesz pobudzić trawienie. Jeżeli masz problem z przejedzeniem po świętach, przejrzyj sklep z herbatami online i znajdź dla siebie odpowiedni gatunek czerwonej herbaty. Pobudza ona wydzielanie soków trawiennych, a tym samym trawienie. Pozbędziesz się nieprzyjemnego uczucia ciężkości na żołądku.

 

Sposoby parzenia

Parzenie czerwonej herbaty nie sprawi nikomu większych problemów. Do jednej filiżanki należy użyć niepełną łyżeczkę herbaty czerwonej, a następnie zalać wszystko wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną herbatę należy pozostawić na 5 minut. Aby była to faktycznie dobra herbata, należy pić ją bez żadnych dodatków. Dodając do niej cukier, neutralizujesz wszystkie jej najważniejsze właściwości. A przecież nie taki jest cel picia czerwonej herbaty, prawda?

 

Czy czerwona herbata może zaszkodzić?

Należy zachować umiar i rozsądek podczas spożywania czerwonej herbaty. Każdy sklep z herbatami ostrzega, że spożywanie jej w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zresztą, jak wszystkiego. Trzeba pamiętać, że ten rodzaj herbaty zmniejsza wchłanianie żelaza oraz powoduje wypłukiwanie składników mineralnych z organizmu. Jeżeli kobieta w ciąży chce taką herbatę wprowadzić do swojej diety, bezwzględnie powinna skonsultować się najpierw z lekarzem.

 

Czerwona herbata rooibos nie jest również polecana osobom cierpiącym na anemię. Nie powinny jej pić także kobiety w trakcie miesiączki, a także te, które karmią piersią.

 

Walcz ze zbędnymi kilogramami

Jeżeli chcesz uzyskać piękną, smukłą sylwetkę, zdecyduj się na nabycie czerwonej herbaty, która skutecznie poradzi sobie z nagromadzonym w ciele tłuszczem. Spali go bez żadnych problemów. Wybierz zestawy herbat składające się tylko i wyłącznie z czerwonej herbaty. Dzięki temu będziesz miał różnorodność wyboru różnych gatunków.

Chińska zielona herbata – właściwości, rejony uprawy, wykorzystanie ludowe 0

Chińska zielona herbata, cechy charakterystyczne, jak smakuje, najbardziej znane rodzaje.

 

Chińska zielona herbata – właściwości, rejony uprawy, wykorzystanie ludowe

 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat jest herbata zielona. Czy wiesz odpowiednio dużo na niej temat? Poznaj najważniejsze informacji na temat napoju, który tak pozytywnie wpływa na ludzki organizm.

 

Zielona herbata przez wiele wieków stosowana była jako napój leczniczy. Obecnie nadal przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych. Jest to jednak również napar, który pijemy dla przyjemności. Japończycy uważają ten rodzaj herbaty za swój napój narodowy. Zaczynając od buddyjskiej ceremonii parzenia herbaty, aż po codzienną przerwę herbacianą o godzinie 15:00, picie zielonej herbaty to podstawowy japoński rytuał.

 

Pochodzenie zielonej herbaty

Najbardziej znana chińska herbata zielona pochodzi z jednego gatunku krzewu: Camellia sinensis. Dzięki temu, że do produkcji herbaty wykorzystywane są unikatowe metody przetwarzania liści, możliwe jest uzyskanie różnych walorów smakowych, kolorów, a także charakterystycznych cech.

 

Jak rozpoznać dobrą jakościowo zieloną herbatę?

Jaka jest dobra herbata zielona? Przede wszystkim taka, która poddana została właściwemu procesowi obróbki. Dzięki temu, że herbata zostanie poddana działaniu pary, będzie możliwe usunięcie z niej enzymów sprzyjających utlenianiu. Uzyskuje się wtedy przepiękny naturalny kolor herbaty. W dodatku zawiera ona naturalne witaminy i minerały i posiada wysokie stężenie polifenoli.

 

Charakterystyczne rodzaje zielonej herbaty

Do podstawowych rodzajów zielonej herbaty można zaliczyć:

  • Sencha – świeżo zebrane listki poddaje się działaniu pary przez około minutę. Listki zmiękczają się i powstaje przepiękny szmaragdowy kolor. Ponadto, herbaty zielone nie podlegają również dzięki temu procesowi fermentacji. Listki suszone są w specjalnych piecach. Następnie pakuje się je do specjalnych torebek,
  • Hoijcha – wytwarzana jest na przełomie czerwca i lipca. Liście również poddawane są działaniu pary. Po tym procesie mieszane są z wulkanicznym piaskiem i są prażone w piecach obrotowych. Piasek zostaje w późniejszym etapie oczywiście usunięty. Herbatę tę można spożywać o każdej porze dnia. Polecana jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom,
  • Kukicha – oferowana jest przez każdy szanujący się sklep internetowy z herbatą. Jest to łagodna, żółto-zielona herbata. Jest to jeden z najbardziej zrównoważonych napojów, który bardzo często wykorzystywany jest jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.

 

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zalecane jest spożywanie przynajmniej kilku filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia. Naukowcy z Japonii oraz USA ustalili, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Do podstawowych zalet, jakie oferuje najlepsza herbata zielona należą:

  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chorób serca i udarów mózgu,
  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów raka,
  • redukcja poziomi cukru we krwi,
  • zmniejszenie ciśnienia krwi,
  • wzmocnienie systemu odpornościowego,
  • wpływ na odchudzanie i utrzymanie właściwej masy ciała,
  • zapobieganie chorobie wrzodowej,
  • spowolnienie procesu starzenia,
  • zwalczanie infekcji wirusowe, przeziębienia i grypy,
  • zapobieganie chorobom dziąseł, próchnicy,
  • usuwanie nieświeżego oddechu,
  • zapobieganie osteoporozie.

 

Jak ludowo była wykorzystywana zielona herbata?

Zielona herbata jako lek jest stosowana w wielu krajach, w których jest uprawiana. Warto czasem zastąpić chemiczne środki, tymi naturalnymi, które mają równie dobre działanie. Ludzie wschodu proponują wykorzystać zieloną herbatę do leczenia poparzeń skórnych, a także wszelkich obrzęków. Można ją także wykorzystać do dezynfekcji ran oraz siniaków. Pomaga w leczeniu grzybicy stóp. Wystarczy kilka razy dziennie przez kilka tygodni moczyć nogi przez 10 minut w naparze z zielonej herbaty, aby pozbyć się uporczywego problemu z grzybicą.

 

Okazuje się, że japońska zielona herbata skutecznie radzi sobie także z bólem zębów. Wystarczy ściskać w bolącym zębie liść zielonej herbaty, aby cieszyć się z wyraźnej ulgi. Pomaga ona także minimalizować efekt zmęczonych oczu, który pojawia się na przykład w efekcie długiego spędzania czasu przed komputerem. Warto zamoczyć ręcznik w naparze z zielonej herbaty i stworzyć na oczach okład. Osiągniecie spodziewanych rezultatów będzie wtedy jak najbardziej możliwe.

Alkaliczna woda, co to jest, dlaczego warto pić, dla kogo jest dobra taka woda? 0

Alkaliczna woda, co to jest, dlaczego warto pić, dla kogo jest dobra taka woda?

Smak prawdziwej natury – właściwości wody alkaicznej

 

Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się woda alkaiczna. Powstaje w wyniku elektrolizy wody. Czym się charakteryzuje? I jak z jej dodatkiem smakuje herbata zielona? Przekonajmy się.

 

Kilka słów o wodzie alkaicznej

Woda alkaiczna zaliczana jest do grona wód pitnych, które charakteryzują się bardzo wysokim stężeniem pH, w porównaniu do innych wód mineralnych. Ten rodzaj cieczy ma pH wyższe niż 7 i jest roztworem zasadowym. Stąd właśnie często mówi się o wodzie alkaicznej, że jest wodą zasadową. Dla porównania, chemicznie czysta woda ma pH bliskie 7, czyli jest roztworem neutralnym. Natomiast woda, której pH wynosi mniej niż 7 jest roztworem kwaśnym.

 

Każda woda alkaiczna, jaka dostępna jest na rynku ma bardzo wysoki wskaźnik pH. Niektóre rodzaje mogą pochwalić się wartością 9,2 pH. Ponadto charakteryzują się wysokim poziomem mineralizacji. Mają unikalny poziom nasycenia CO2, a ich poziom twardości jest na najlepszym poziomie.

 

Wpływ pH na zdrowie

Woda alkaiczna jest tak polecana wszystkim, ponieważ ma wysoki wskaźnik pH. Ma to bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli herbata english breakfast zostanie przygotowana z wody o takich parametrach, utrzymasz prawidłowy bilans kwasowo-zasadowy w swoim organizmie. Wpłynie to pozytywnie na funkcjonowanie mięśni oraz układu pokarmowego. Ponadto, pijąc taką wodę, poprawisz swoje samopoczucie oraz witalność. Lepiej zamienić standardową wodę, którą wykorzystujesz do przygotowywania herbaty darjeeling na wodę alkaiczną, która ma tak wspaniały wpływ na zdrowie.

 

Nie myśl, że woda alkaiczna ma jakieś cudowne właściwości. Wszystko oparte jest o struktury chemiczne zachodzące w naszym organizmie.

 

Dobro prosto z natury

Jesteś miłośnikiem zdrowych napojów? Uważasz, że najlepsza herbata to taka, która została wykonana w naturalnym procesie produkcji, przy wykorzystaniu najlepszych gatunków liści? Zgadzamy się z tym w stu procentach. Pamiętaj jednak, że zielona herbata nie będzie miała tak pozytywnego wpływu na Twoje zdrowie, jeżeli nie będziesz zaparzał jej wysokiej jakości wodą. Wybieraj wodę alkaiczną, która nie jest ani fizycznie ani chemicznie modyfikowana. Pochodzi prosto z natury, w czym tkwi jej wyjątkowa moc. Jest to produkt unikatowy, tak samo jak herbaty Ronnefeldt.

 

Występuje niewiele naturalnych ujść wody alkaicznej na świecie. W Polsce, ten rodzaj wody wydobywany jest m.in. w okolicach Brzozowa, na Podkarpaciu. Najbardziej znanymi na świecie wodami alkaicznymi są te, które pochodzą z Islandii oraz Włoch.

 

Jakie właściwości ma woda alkaiczna?

Woda alkaiczna ma wiele cudownych właściwości, które będą miały znakomity wpływ na zdrowie. Pijąc ją wraz z herbatą Gunpowder poprawisz swoje samopoczucie oraz wzmocnisz siły witalne. Dodasz sobie energii i zapobiegniesz chronicznemu zmęczeniu. Masz problemy ze snem? Ta woda pomoże to rozwiązać. Wreszcie będziesz się wysypiać każdej nocy, bez żadnych dodatkowych wspomagaczy.

 

Pijąc wodę alkaiczną, zwiększasz przyswajalność składników odżywczych w organizmie. Z Twojego organizmu będą skutecznie usuwane toksyny i wszelkie zanieczyszczenia. Pobudzony zostanie proces przemiany materii, co wpłynie pozytywnie na redukcję masy ciała.

 

Woda alkaiczna świetnie nawadnia. Przeciwdziała starzeniu się komórek, a także wpływ na poprawę funkcjonowania mięśni. Zwiększa także libido oraz wzmacnia odporność. Wpływa także pozytywnie na parametry krwi. Przeciwdziała chorobom nerek, układu krążenia oraz układu pokarmowego.

 

Gdzie można kupić wodę alkaiczną?

Podobnie jak Ronnefeldt tea, tak i woda alkaiczna to produkty, które można kupić przez Internet. Bez problemu zamówisz je ze stron dystrybutorów. Ponadto, oczywiście produkty te dostępne są w ekskluzywnych sklepach stacjonarnych, oferujących wysokiej jakości produkty.

 

Jak samodzielnie wykonać wodę alkaiczną?

Choć samodzielnie nie uda się stworzyć wyjątkowej herbaty Earl Grey, mamy sposób, który pomoże w przygotowaniu wody alkaicznej. Wystarczy wykorzystać 2 litry wody z kranu, która będzie przefiltrowana lub przegotowana. Należy dodać do niej jedną łyżkę soli himalajskiej lub kamiennej. Do tego należy dodać cytrynę pokrojoną w plasterki. Tak przygotowany roztwór należy pozostawić pod przykryciem na 12-24 godziny. Po upływie tego czasu, woda alkaiczna będzie gotowa do picia.

 

4.2. Chińska zielona herbata (cechy charakterystyczne, jak smakuje, najbardziej znane rodzaje/nazwy, rejony uprawy, jak się produkuje, jak ją zaparzyć - może jakiś opis ciekawej ceremonii parzenia chińskiej herbaty...ludzie lubią takie informacje)

 

Chińska zielona herbata – właściwości, rejony uprawy, wykorzystanie ludowe

 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat jest herbata zielona. Czy wiesz odpowiednio dużo na niej temat? Poznaj najważniejsze informacji na temat napoju, który tak pozytywnie wpływa na ludzki organizm.

 

Zielona herbata przez wiele wieków stosowana była jako napój leczniczy. Obecnie nadal przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych. Jest to jednak również napar, który pijemy dla przyjemności. Japończycy uważają ten rodzaj herbaty za swój napój narodowy. Zaczynając od buddyjskiej ceremonii parzenia herbaty, aż po codzienną przerwę herbacianą o godzinie 15:00, picie zielonej herbaty to podstawowy japoński rytuał.

 

Pochodzenie zielonej herbaty

Najbardziej znana chińska herbata zielona pochodzi z jednego gatunku krzewu: Camellia sinensis. Dzięki temu, że do produkcji herbaty wykorzystywane są unikatowe metody przetwarzania liści, możliwe jest uzyskanie różnych walorów smakowych, kolorów, a także charakterystycznych cech.

 

Jak rozpoznać dobrą jakościowo zieloną herbatę?

Jaka jest dobra herbata zielona? Przede wszystkim taka, która poddana została właściwemu procesowi obróbki. Dzięki temu, że herbata zostanie poddana działaniu pary, będzie możliwe usunięcie z niej enzymów sprzyjających utlenianiu. Uzyskuje się wtedy przepiękny naturalny kolor herbaty. W dodatku zawiera ona naturalne witaminy i minerały i posiada wysokie stężenie polifenoli.

 

Charakterystyczne rodzaje zielonej herbaty

Do podstawowych rodzajów zielonej herbaty można zaliczyć:

  • Sencha – świeżo zebrane listki poddaje się działaniu pary przez około minutę. Listki zmiękczają się i powstaje przepiękny szmaragdowy kolor. Ponadto, herbaty zielone nie podlegają również dzięki temu procesowi fermentacji. Listki suszone są w specjalnych piecach. Następnie pakuje się je do specjalnych torebek,
  • Hoijcha – wytwarzana jest na przełomie czerwca i lipca. Liście również poddawane są działaniu pary. Po tym procesie mieszane są z wulkanicznym piaskiem i są prażone w piecach obrotowych. Piasek zostaje w późniejszym etapie oczywiście usunięty. Herbatę tę można spożywać o każdej porze dnia. Polecana jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom,
  • Kukicha – oferowana jest przez każdy szanujący się sklep internetowy z herbatą. Jest to łagodna, żółto-zielona herbata. Jest to jeden z najbardziej zrównoważonych napojów, który bardzo często wykorzystywany jest jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.

 

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zalecane jest spożywanie przynajmniej kilku filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia. Naukowcy z Japonii oraz USA ustalili, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Do podstawowych zalet, jakie oferuje najlepsza herbata zielona należą:

  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chorób serca i udarów mózgu,
  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów raka,
  • redukcja poziomi cukru we krwi,
  • zmniejszenie ciśnienia krwi,
  • wzmocnienie systemu odpornościowego,
  • wpływ na odchudzanie i utrzymanie właściwej masy ciała,
  • zapobieganie chorobie wrzodowej,
  • spowolnienie procesu starzenia,
  • zwalczanie infekcji wirusowe, przeziębienia i grypy,
  • zapobieganie chorobom dziąseł, próchnicy,
  • usuwanie nieświeżego oddechu,
  • zapobieganie osteoporozie.

 

Jak ludowo była wykorzystywana zielona herbata?

Zielona herbata jako lek jest stosowana w wielu krajach, w których jest uprawiana. Warto czasem zastąpić chemiczne środki, tymi naturalnymi, które mają równie dobre działanie. Ludzie wschodu proponują wykorzystać zieloną herbatę do leczenia poparzeń skórnych, a także wszelkich obrzęków. Można ją także wykorzystać do dezynfekcji ran oraz siniaków. Pomaga w leczeniu grzybicy stóp. Wystarczy kilka razy dziennie przez kilka tygodni moczyć nogi przez 10 minut w naparze z zielonej herbaty, aby pozbyć się uporczywego problemu z grzybicą.

 

Okazuje się, że japońska zielona herbata skutecznie radzi sobie także z bólem zębów. Wystarczy ściskać w bolącym zębie liść zielonej herbaty, aby cieszyć się z wyraźnej ulgi. Pomaga ona także minimalizować efekt zmęczonych oczu, który pojawia się na przykład w efekcie długiego spędzania czasu przed komputerem. Warto zamoczyć ręcznik w naparze z zielonej herbaty i stworzyć na oczach okład. Osiągniecie spodziewanych rezultatów będzie wtedy jak najbardziej możliwe.

Prawidłowe parzenie herbaty - Jak prawidłowo parzyć herbatę? cz.1. 0
Prawidłowe parzenie herbaty - Jak prawidłowo parzyć herbatę? cz.1.

Prawidłowe parzenie herbaty - ile herbaty a ile wody?

Pamiętam dokładnie swoje pierwsze spotkanie z "prawdziwą herbatą". Było to 1.go marca, roku niestety nie pamiętam ale gdzieś około 2003-2005. U nas końcówka zimy, nad ranem jeszcze mróz, potem roztopy a w Frankfurcie nad Menem piękna, słoneczna pogoda. Pierwsze dni wiosny przyniosły tam temperaturę powyżej 10 stopni. Czekając w parku niedaleko siedziby firmy Ronnefeldt przy ul. Kurfursten Platz, cieszyłem się pierwszymi ciepłymi promieniami słońca. Zupełnie zapomniałem jak do tej pory parzyłem herbatę i co ja właściwie wiem o herbacie. Dzisiaj z perspektywy czasu i zdobytego doświadczenia na myśl o herbacie saszetkowej parzonej przeze mnie w grubym kuflu do piwa z cytryną i dużą ilością syropu malinowego na mojej twarzy pojawia się uśmiech.

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl